Legendy Kamedulskie

Ilustrowana książka o początkach życia kamedulskiego w Polsce i Wschodniej Europie.

Książka Humanista-eremita

Książka o. Jeana Leclercqa opowiadająca o historii reformatora życia kamedulskiego Pawła Giustinianiego.

Przyjdź, Panie Jezu!

Ojcowie Kameduli
na Bielanach

proszą o modlitwę na zmarłego

ś.p. Br. Ireneusza
Edmunda Woźniaka ec

który 12 lutego 2013 r.
odszedł do Pana

w 91 roku życia,
w 47 roku profesji monastycznej.

Modlitewnik Kamedulski

Zbiór modlitw wydanych przez OO. Kamedułów
za aprobatą Kurii Metropolitalnej w Krakowie.

Więcej informacji w dziale Media o nas: Modliterwnik Kamedulski .

Księgozbiór OO. Kamedułów

Konferencja oraz otwarcie wystawy z okazji zakończenia projektu: Księgozbiór OO. Kamedułów z Bielan w Bibliotece Jagiellońskiej.

Konferencja - 27 lutego 2013 o godzinie 16.00 w sali wystawowej Biblioteki Jagiellońskiej.
Wystawa - od 28 lutego do 8 marca 2013.
Więcej szczegółów w zaproszeniu poniżej.

Kalendarz na rok 2013

Na obecny rok został przygotowany kalendarz z lotniczym zdjęciem naszego Klasztoru.

Obrady Kapituły Generalnej

W dniach od 18 do 27 września 2012 r. obradowała we Frascati pod Rzymem Kapituła Generalna Kongregacji Eremitów Kamedułów Góry Koronnej. Kapituła wybrała nowego Majora - przełożonego generalnego zakonu. Został nim Don Elias Castillo Zarate z Kolumbii.
Aktualnie kameduli posiadają 9 eremów:
3 we Włoszech: Monte Porzio, Monte Rua, Montecucco;
2 w Polsce: Bielany, Bieniszew;
po jednym w Hiszpanii - Herrera, USA - Bloomingdale, Kolumbii - Santa Rosa i Wenezueli - Pregonero.

Święcenia kapłańskie

W dniu 19.05.2012 kameduła Jakub Sławomir Mućko w Kazimierzu Biskupim przez posługę Ks. Biskupa Wiesława Meringa przyjął święcenia kapłańskie.
O. Jakub Sławomir Mućko żyje w Eremie Pięciu Braci Męczenników w Bieniszewie.

Kalendarz - Bielany 2012

VI Międzynarodowy Bieg z okazji urodzin Bł. Jana Pawła II

Bieg z okazji rocznicy urodzin błogosławionego Jana Pawła II odbył się 22 maja 2011 roku. Brali w nim udział ludzie w każdym wieku od nastolatków po prawie stulatków. Piętnastokilometrowa trasa rozpoczynała się tuż przed bramą Klasztoru, wszyscy uczestnicy wcześniej mieli okazję wejść do Świątyni klasztornej. Organizatorem było Skotnickie Stowarzyszenie Sportowe oraz miasto Kraków. Nad przedsięwzięciem patronat objął m.in. Metropolita Krakowski ks. kardynał Stanisław Dziwisz.

Zakończenie projektu modernizacji Domu Fundatora i Infirmerii

W tym roku została zakończona realizacja projektu: Modernizacja i adaptacja dawnego Domu Fundatora i Infirmerii w Klasztorze OO. Kamedułów w Krakowie.
Wymieniono dachy na zabudowaniach Klasztoru oraz zamontowano ogrzewanie geotermalne, co pozwoli obniżyć koszty utrzymania Klasztoru. Prace zostały wykonane przez firmy ZIS Sp. z o.o. i Pracownia Konserwacji Dzieł Sztuki "Renowacja" Eugeniusz Grochal.
Kontrola instytucji nadzorujących potwierdziła pozytywny efekt realizacji projektu.

Ojcowie Kameduli na Bielanach
proszą o modlitwę za zmarłego

ś.+p.
Br. Cherubina
Jana Piwowarczyka EC

który przeżywszy 64 lata i 24 lata profesji monastycznej,
dnia 5 kwietnia 2011 r.
odszedł do Pana

Uroczystość żałobna na Bielanach 7 kwietnia (czwartek) o godz. 13.00

Modlitwa Br. Cherubina:

O Wielki Duchu, którego głos słyszę w wierze, którego oddech obdarza życiem cały świat. Wysłuchaj mnie, staję przed Tobą, jedno z Twoich wielu dzieci. Jestem mały i słaby, potrzebuje Twojej siły i mądrości. Pozwól moim oczą oglądać zawsze purpurowy zachód słońca. Pozwól moim rękom czcić rzeczy które Ty stworzyłeś a moim uszom słyszeć Twój głos. Obdarz mnie mądrością bym mógł rozpoznać to wszystko czego nauczyłeś mój lud i naukę którą ukryłeś w każdym liściu i każdej skale. Nie szukam siły, by wywyższać się nad moich braci lecz by pokonać największego wroga, samego siebie. Przygotuj mnie bym mógł przyjść do Ciebie z czystymi rękoma i jasnym spojrzeniem, by mój duch kiedy moje życie zgaśnie jak zachodzące słońce mógł bez wstydu przyjść do Ciebie.

Amen.

Strona 2